De werelddag zonder tabak, 31 mei 2013, staat weer voor de deur. Overweeg jij om, samen met duizenden andere rokers, een stap in de richting van een rookvrij leven zetten?
Ontwikkel mildheid voor jezelf.
Stoppen met roken is niet eenvoudig. De lichamelijke en de psychologische afhankelijkheid zijn hardnekkig. Als je moeilijkheden bij het stoppen met roken hebt, dan denk je waarschijnlijk dat je niet voldoende karakter hebt, dat je zwak bent en dat anderen minder problemen ondervinden.
Wist je dat 70 % van de rokers eigenlijk wil stoppen met roken en dat slechts 3 % van de mensen er bij de eerste poging in slaagt om te stoppen met roken? Wist je dat de meeste mensen vijf à zes keer hervallen alvorens ze rookvrij worden?
Wees vriendelijk voor jezelf. Herinner jezelf eraan dat stoppen met roken niet eenvoudig is. Zeg tegen jezelf dat de moeilijkheden die je ondervindt je vertellen dat je gewoon menselijk bent, dat je een menselijk brein en menselijk lichaam hebt. Herinner jezelf eraan dat andere mensen gelijkaardige moeilijkheden ondervinden.
Ontdek wat er werkelijk toe doet.
Stoppen met roken is als waden door een moeras. Je doet het niet voor je plezier. Maar stel je het volgende voor: Je hebt een passie voor bergbeklimmen en je droomt er al je hele leven van om een berg te beklimmen. Wanneer je eindelijk de kans krijgt om deze berg te beklimmen, kom je tot een onaangename verrassing. Vooraleer je deze berg kunt beklimmen, moet je een moeras door. Als je berg belangrijk genoeg is, dan zal je door het moeras waden.
Als je de kans op een duurzame rookstop wilt vergroten, dan is het goed om even bij de volgende vragen stil te staan. Waar wil ik in mijn leven voor staan? Wat doet er voor mij werkelijk toe? Hoe zou stoppen met roken mij hierbij kunnen helpen?
Omgaan met het nicotinemonster.
Wanneer je stopt met roken, lijkt het of je aan niets anders meer kunt denken: ‘Ik wil een sigaret.’, ‘Wat zou een sigaret smaken.’, ‘Eén keer kan toch geen kwaad’.
Wat met deze gedachten? De meeste mensen proberen er gewoon niet aan te denken. Wat is jou ervaring? Werkt dit? Als je een mens van vlees en bloed bent, dan heb je waarschijnlijk ondervonden dat dit niet werkt. Hoe harder je probeert om ergens niet aan te denken, hoe meer je er juist aan denkt. Probeer het maar eens uit. Probeer, terwijl je de volgende zinnen leest, niet aan je favoriete smaak ijs te denken. Denk niet aan de kleur en de textuur ervan. Denk niet aan hoe het smaakt op een warme zomerdag. Denk niet aan het prettige gevoel van smeltend ijs op je tong. Lukte het? Als je een mens van vlees en bloed bent, dan kon je niet stoppen met aan ijs denken.
Wat kan je dan wel doen? Probeer de rookgedachten niet kwijt te raken. Ga er niet mee in discussie. De strijd met je rookgedachten is een strijd die je niet zal winnen. Laat de gedachten er zijn. Geef het stemmetje in je hoofd een naam (bijvoorbeeld: het nicotinemonster). Wanneer de rookgedachten opkomen, merk je dat het nicotinemonster weer aan het werk is. Als je wilt, dan zou je het nicotinemonster zelfs kunnen bedanken. Het wilt er uiteindelijk alleen maar voor zorgen dat je terug gaat roken zodat je geen onaangename ontwenningsverschijnselen krijgt. Dat is toch vriendelijk, niet waar? Stel jezelf vervolgens de vraag of de oplossingen van het nicotinemonster je op lange termijn een rijk leven zullen geven. Als dat niet het geval is, investeer je energie dan in iets dat op lange termijn wel bijdraagt aan een rijk leven en laat het nicotinemonster gewoon op de achtergrond (met een gek stemmetje) verder praten.
Bekijk een slippertje als een leermoment.
Stoppen met roken is voor de meeste mensen een proces van vallen en opstaan. Wat als je gevallen bent? Wees vriendelijk voor jezelf. Kijk wat je eruit kunt leren. Gebruik deze kennis wanneer u uw reis op weg naar een rookvrij leven verderzet. Weet je iets over bergbeklimmen? Kan je je iemand voorstellen die net een heel steile berg beklimt? Je weet waarschijnlijk dat bergbeklimmers erg goed beveiligd zijn; ze wagen niet zomaar hun leven. Dit gaat als volgt: om de zoveel meter haken bergbeklimmers zich vast aan de rots. Dit zorgt ervoor dat als ze uitglijden of vallen, ze niet helemaal naar beneden donderen. Ze vallen tot de vorige haak die ze in de rots geslagen hebben. Net zoals bergbeklimmers zal je ook nog wel eens uitschuiven. Denk dan niet meteen dat ‘alles verloren is’ of dat ‘het allemaal voor niets is geweest’. Je valt immers niet helemaal terug; je valt slechts tot de vorige haak. Je moet dus niet helemaal terug op nieuw beginnen: je pikt de draad weer op waar je hem verloren was. Iedereen schuift wel eens uit, maar je bent beveiligd!